https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/01/205183_2bef7.jpg
طبقه بندی فرش ها بر اساس اندازه
[caption id="attachment_2025" align="alignleft" width="300"] قالیچه[/caption]
- قالیچه های بسیار کوچک به نام های پادری ، پاتختی و پشتی به ابعاد تقریبی ۶۰ * ۵۰ و ۸۰ * ۶۰ و ۹۰ * ۶۰ سانتی متر .
- قالیچه های کوچک به نام ذرع و نیم به اندازه های تقریبی ۱۵۰ * ۱۰۰ سانتی متر و ابعاد مشابه .در بازار قالیچه هایی در مقیاس کوچک تر از این اندازه ها را به نام ذرع و چارک می نامند .
- قالیچه هایی به نام موصل به اندازه های تقریبی ۲۰۰ *۱۳۰ سانتی متر .
- قالیچه های متوسط به نام سجاده یا دو ذرعی به اندازه های تقریبی ۲۱۰ * ۱۵۰ سانتی متر .
- قالیچه های بزرگ و قالی های کوچک در ابعاد تقریبی ۱۵۰ * ۲۵۰ و ۱۷۰ * ۲۸۰ سانتی متر و یا اندازه های مشابه که در اصطلاح به آنها پرده می گویند .
- قالی های کوچک و بزرگ در اندازه های ۲ * ۳ و ۵/۲ * ۵/۳ و ۴ * ۳ و ۵ * ۴ و ۵/۴ * ۶ متر و یا اندازه های مشابه بافته می شود .در قالی های به ابعاد فوق اختلاف بین طول و عرض به طور معمول یک متر در نظر گرفته می شود .
- به غیر از ابعاد فوق در مراکز بافندگی ایران بنابر سنت ها و عادت های بافنده ها ، کناره های کوتاه که در اصطلاح به آنها خَرک گفته می شود به اندازه های تقریبی ۹۰ – ۸۰ * ۲۳۰ – ۱۸۰ سانتی متر و کناره های معمولی به عرض ۷۰ تا ۱۱۰ سانتی متر و طول ۲۸۰ تا ۱۶۰۰ سانتی متر نیز بافته می شوند .
کَلِگی و یا سرانداز کناره ی عریضی است به ابعاد تقریبی ۱۲۰ تا ۱۸۰ سانتی متر عرض و ۲۵۰ تا ۵۰۰ سانتی متر طول که معمولا راهروهای فراخ را با آن می پوشانند و یا در بالا و پایین فرش اصلی سالن پهن می شوند .
علاوه بر مقیاس های یاد شده در بسیاری از مناطق بافندگی ایران از جمله کرمان ، تبریز ، بیرجند ، شیراز ، بختیاری ، نایین و غیره فرش های مربع به اندازه های ۱ * ۱ و ۵/۱ * ۵/۱ و ۲ * ۲ و ۵/۳ * ۵/۳ متر بافته می شوند . در اصفهان ، تبریز و قم فرشینه های گرد و بیضی شکل در مقیاس های نه چندان بزرگ و به تعداد نه چندان انبوه تولید می شوند .
منبع : افسانه جاویدان فرش ایران
مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/01/24/%d8%b7%d8%a8%d9%82%d9%87-%d8%a8%d9%86%d8%af%db%8c-%d9%82%d8%a7%d9%84%db%8c%da%86%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86-%d8%a8%d8%b1-%d8%a7%d8%b3%d8%a7%d8%b3-%d8%a7%d8%a8%d8%b9%d8%a7/
No comments:
Post a Comment