Monday, January 23, 2017

کرک و ابریشم در قالی بافی

https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/01/20160405_080701.jpg

کرک و ابریشم


 

کرک و ابریشم الیافی هستند که همیشه از گذشته های دور تا به امروز در صنعت قالی بافی جای خود را حفظ نموده اند .

کرک


 

اصطلاحا کرک به پشم های گوسفندان شتر و  که دارای پشم نرم می باشند گفته می شود که زمانی که موی روی بدن آنها را شانه می کنیم شانه لای مو ها گیر می کند برای بافتن قالی و فرش های ظریب و تقریبا گران معمولا از کرک استفاده می کنند .

قالی های بافته شده به وسیله ی کرک را امروزه به غلط با نام قالیچه های کرکی می شناسند
که این مسئله به خوبي استنباط مي شود كه اين تعداد قاليچه قاعدتاً نمي توانند از پشم هايي كه بدين طريق مشكل بدست مي آيند بافته شود بلكه پشم هاي ظريف خارجي مانند «مرينوس» هستند كه پرز اين قبيل قاليچه ها را تشکیل میدهند.

 

 

 

 

 

ابریشم


همانطور که در بالا اشاره کردیم کرک و ابریشم در قالی بافی نقش برجسته ای دارند و معمولا قیمت فرش های بافت ابریشم از بافت کرک گران تر می باشند .

از ابریشم از گذشته های دور تا به امروز برای بافتن فرش ها و قالی های نفیس استفاده میشده .

الیاف ابریشم به صورت مصنوعی و یا از طریق پیله کرم ابریشم تولید می شود که استفاده از ابریشم مصنوعی در قالی بافی  به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

الياف ابريشمي در نسبت مساوي به قطر به مراتب مستحكم تر از الياف پشمي مي باشند.

بافتن فرش و قالی با استفاده از ابریشم بسیار کار سخت و پر زحمتی برای بافنده می باشد به همین دلیل است که همیشه فرش های بافت ابریشم به نسبت فرش های دیگر همیشه گران تر است .

گاهي از ابريشم براي برق و جلا دادن و برجسته نشان دادن طرح و نقش استفاده مي كنند مانند فرش هاي گل ابريشم نائين، كاشان، تبريز و بيرجند و يا اينكه به عنوان تار و پود آن را به كار مي برند (قاليچه هاي چله ابريشمي اصفهاني )
معمولاً نسبت وزني تار و پود و پرز در فرش هاي پشمي و ابريشمي با توجه به نوع بافت به شرح زير مي باشد :
  • چله (تار) 20-12 درصد

  • خامه يا پرز 70-50 درصد


معمولا از صد در صد وزن یک فرش می توان گفت که 15 درصد فرش را چله ، 15 درصد پود و مابقی آن را وزن پرز قالی تشکیل می دهد .

 

 
مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/01/24/%da%a9%d8%b1%da%a9-%d9%88-%d8%a7%d8%a8%d8%b1%db%8c%d8%b4%d9%85-%d8%af%d8%b1-%d9%82%d8%a7%d9%84%db%8c-%d8%a8%d8%a7%d9%81/

No comments:

Post a Comment