Monday, February 6, 2017

روستای قلتون و هنر قالی بافی در این روستا

https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/02/qajpg.jpg

فرهنگ قالی بافی روستای قلتون


 

روستای قلتون در استان زنجان  و در بخش ایجرود واقع شده است . این روستا در 70 کیلومتری غرب زنجان در مسیر جاده دندی بر روی تپه های ناهموار قرار دارد .

آب و هوای این روستا معتدل در زمستان معتدل و در زمستان بسیار سرد است .

روستای قلتوننزدیک به هزار خانوار در این روستای قلتون ساکن هستند که همگی به زبان آذری سخن می گویند . این روستا پیشینه ای تاریخی دارد و دارای یک برج دیده بانی ، حمام و آسیاب می باشد .

بخشی از ساکنان بومی و برخی از آن ها از تیره های افشاری ( محمد لو ، پیر لو و اجاق لو ) هستند .

دستبافته های قلتون در روستای قلتون و چند آبادی اطراف مانند بوغداکندی ، خاتون کندی ، شهرک و ... بافته می شوند .

در گذشته فرش قلتون در ابعاد بزرگ پارچه ( هجده متری ) بافته می شد ، اما امروزه دوذرعی های آن معروف است . سایر اندازه ها مثل ذرع و نیم ، ذرع و چارک ، خرک ، پشتی ، پادیری و به ویژه کناره نیز بافته می شود .

 

مواد اولیه بافت فرش روستای قلتون

پشم مصرفی در فرش های این منطقه از گوسفندان محلی تهیه می شود و زنان در فصل پاییز و زمستان ، الیاف را به خامه پشمی دست ریس تبدیل می کنند .

فرش های قلتون در قدیم تخت باف بوده و فرش های به صورت صد در صد پشمی بافته می شدند . در حال حاضر بافت فرش بافت فرش در قلتون به صورت دو پود می باشدو تار و پود آن از جنس پنبه است .

رنگ پود ضخیم قرمز و و رنگ پود نازک به رنگ تیره انتخاب می شود و باید اشاره کرد که دار های این منطقه از نوع تار های ثابت است .

 

رنگ آمیزی قالی قلتون

روستای قلتونفرش های این منطقه رنگ مخصوص به خود را دارد . برخی از روستاهای قلتون خامه های مورد نیاز خود را در بازار زنجان رنگرزی می کنند .

تعداد رنگ های به کار رفته در فرش حدود هشت رنگ است که جلوه درخشانی دارند به ویژه رنگ آبی فیروزه ای که از نیل به دست آمده است و در حاشیه فرش به کار می رود ، به زیبایی فرش های قلتون می افزاید .

گاهی فرش هایی با رنگ بندی های متفاوت و جدید هم به چشم می خورد که نشانه خلاقیت بافندگان آن دیار است .
مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/02/06/%d8%b1%d9%88%d8%b3%d8%aa%d8%a7-%db%8c-%d9%82%d9%84%d8%aa%d9%88%d9%86/

No comments:

Post a Comment