https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/04/anvae-gearbox.jpg
امروزه اکثر خودروهای سطح شهر از گیربکس های اتوماتیک برخوردار هستند. زمانی این ویژگی فقط مختص خودروهای خارجی بود اما هم اکنون درصد کثیری از خودرو های داخلی نظیر برلیانس ، پژو 206 در برخی تیپ ها ، دنا و ... نیز از گیربکس های اتوماتیک استفاده می کنند.
اگر شما با خودرو های دنده اتوماتیک رانندگی کرده باشید قطعا دو تفاوت فاحش آن ها با خودرو های دنده دستی را متوجه خواهید شد. یکی اینکه خودرو های دنده اتومات فاقد پدال کلاچ هستند و دوم این که در ماشین های اتومات نیازی به تعویض دنده به صورت دستی نیست و با قرار دادن دنده در حالت drive همه چیز به طور خودکار انجام می شود.
گفتنی است که روش کار این دو با هم متفاوت است وگرنه هر دو دقیقا یک کار را انجام می دهند. در جعبه دنده ی اتوماتیک درست مثل انواع دستی آن عمل تعویض دنده صورت می پذیرد با این تفاوت که به موتور اجازه می دهد که سرعت خروجی با دامنه ی وسیعی را داشته باشد.
خود این گیربکس های اتوماتیک انواع گوناگونی دارند. در اینجا به معرفی چهار دسته از این گیربکس ها خواهیم پرداخت.
انواع گیربکسھای اتوماتیک به شرح ذیل است
- گیربکس ھای سیاره ای AT
- گیربکس ھای AMT
- گیربکس ھای CVT
- گیربکس ھای دو کلاچه DCT

این گیربکس ها از نوع ساده ترین و مرسوم ترین گیربکس های اتوماتیک می باشند. در گیربکس های نوع AT قدرت از طریق مجموعه چرخ دنده های خورشیدی یا به نوعی سیاره ای منتقل می شود. سیستم کلاچ در آن به صورت اتوماتیک (Torque Convertot) و هیدرولیکی و دارای سیستم کنترلی است.
گیربکس های AL4 که در خودرو های پژو 206 ، 207 و اس دی وی 9 و پارس اتوماتیک استفاده می شوند و هم چنین گیربکس های سوزوکی ویتارا، اچ سی کراس و هایما S7 از این نوع گیربکس محسوب می شوند.
گیربکس ھای AMT

این ها نزدیک ترین گیربکس ها از نظر ساختار به گیربکس های معمولی هستند که با اعمال عملگر های الکترومکانیکی عملیات کلاچ گیری و تعویض دنده به شکل خودکار انجام می شود.
بارز ترین ویژگی این گیربکس ها، ارزانی آن ها و همچنین ساختار ساده شان نسبت به بقیه گیربکس های اتوماتیک می باشد. همچنین طبق آن چه گفته شد قطعات به کار رفته در این گیربکس ها مشابه گیربکس های معمولی است از همین رو کاهش چشم گیری در صرف هزینه های تعمیر این گیربکس ها را شاهد هستیم.
این گیربکس ها معمولا در خودرو های ارزان قیمت داخلی نظیر برلیانس H230 و ام وی ام 110 استفاده می شوند.
گیربکس ھای CVT

در ابتدا این گیربکس ها را شرکت نیسان ارائه داد که رفته رفته مورد توجه و پسند دیگر خودروسازان قرار گرفت. روش انتقال قدرت در این گیربکس ها مقداری متفاوت است. به صورتی که این عمل توسط دو مخروط که توسط یک تسمه فلزی یا پلیمری به هم متصل می شوند صورت می گیرد. امری که سبب تغییر دنده می شود حرکت نسبی مخروط ها در راستای محورشان است.
[fruitful_dbox] حتما بخوانید : کمک فنر و تست خرابی آن [/fruitful_dbox]
مزیت بزرگ این گیربکس ها پیوستگی در عمل تعویض دنده است به نحوی که هنگام تعویض دنده ماشین تکان غیر معمولی نمی خود و کمتر از دور می افتد.
این گیربکس ها در خودرو هایی نظیر سوزوکی کیزاشی و نیسان تیانا به کار گرفته شده است.
گیربکس ھای دو کلاچه DCT

جدید ترین و مدرن ترین انواع گیربکس های اتوماتیک ، گیربکس های دو کلاچه می باشند که اولین بار توسط شرکت پورشه و در سدان های اسپورت به کار گرفته شد و به تدریج در بین خودروسازان به گزینه ی اصلی در انتخاب گیربکس های اتوماتیک بدل گشت.
بر خلاف تصوری که شاید از ساختار عجیب و غریب این جعبه دنده داشته باشید گفتنی است که این گیربکس ها ساختاری بسیار شبیه به گیربکس های دستی دارند با یک تفاوت عمده. این گیربکس ها شامل 2 گیربکس مستقل (برای دنده های زوج و فرد) با دو مجموعه کلاچ جداگانه می باشد.
عمل کلاچ گیری و تعویض دنده همانند نوع AMT توسط عملگر های الکترومکانیکی که توسط پردازنده ی مخصوصی کنترل می شود ، صورت می گیرد.
از مهم ترین ویژگی این گیربکس ها باید به افت انرژی به میزان بسیار کم و راندمان بالای قدرت در آن اشاره کرد. پیش بینی می شود که در آینده اغلب خودرو های اتوماتیک از این سیستم استفاده کنند. رنو کپچر از نوع گیربکس استفاده می کند.
مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/04/18/%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%b9-%da%af%db%8c%d8%b1%d8%a8%da%a9%d8%b3-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%a7%d8%aa%d9%88%d9%85%d8%a7%d8%aa%db%8c%da%a9/
No comments:
Post a Comment