https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/04/TOLIDE-KASHI.jpg
تولید کاشی فرایندی است که خود از چهار مرحله ی کلی تشکیل شده است. این مراحل باید به ترتیب و پشت سر هم انجام شوند. لازم به ذکر است که تولید کاشی و سرامیک در مراحلی با هم مشترک می باشند و تفاوت چندانی با هم ندارند. مراحل تولید کاشی عبارت است از آماده سازی مواد ، شکل دهی ، پخت و درجه بندی و بسته بندی که به شرح هر یک می پردازیم.
آماده سازی مواد
در این مرحله که مرحله ی ابتدایی فرایند تولید کاشی می باشد باید مواد اولیه جهت تولید بدنه ی کاشی را آماده کرد. این مواد بسته به نوع تکنولوژی تولید و نوع کاشی تولیدی متفاوت است.
پس از این مرحله به غربال و یکسان سازی مواد اولیه می پردازند این کار با خردایش مواد اولیه سخت همراه است. خردایش توسط دستگاه های مخصوص سنگ شکن به طرق مختلف فکی ، غلطکی ، چرخشی و چکشی انجام می پذیرد. همه این فرایند ها روی مواد اولیه انجام می شود تا به محصولی پودر مانند و نرم برسیم. اصطلاحا به این ماده گرانول گفته می شود.
تهیه ی همین گرانول هم به دو روش خشک و تر انجام می شود. در روش اول مواد اولیه پس از خرد شدن در آسیاب های گلوله ای به صورت خشک ، به شکل پودر در می آیند. اما در روش تر شیوه ی کار به این شکل است که ابتدا ماده ی اولیه پس از خردایش با مقدار معینی آب مخلوط شده و با روانساز آسیاب می شود و پس از هموژن سازی توسط خشک کن های پاششی مجددا به شکل پودر در می آیند.
در آسیاب های گلوله ای در روش تر به منظور هم زدن بهتر و جلوگیری از لخته شدن دوغاب و چسبیدن آن به بدنه ی آسیاب از روانساز ها استفاده می شود.
شکل دهی
پس از آماده سازی پودر به یکی از روش های بالا مرحله ی بعدی تولید کاشی آغاز می شود. مواد اولیه را به وسیله ی فشار پرس به بدنه ی کاشی خام تبدیل می کنند. اصطلاحا به این عمل تهیه ی بیسکوییت گفته می شود. مواردی که مقدار آب گرانول بیش از 4 درصد باشد ( حداکثر تا 9 درصد ) از پرس نیمه خشک استفاده می شود که به آن پرس نیمه خشک نیز گفته می شود. در موارد رطوبت پایین ( زیر 4 درصد ) ولی از پرس خشک استفاده می شود. این روش های پرس پودر را معمولا برای شکل های نسبتا ساده مورد استفاده قرار می دهند.
پخت کاشی
این مرحله از تولید کاشی را می توان مهم ترین مرحله دانست چرا که شامل خشک کردن و پخت بدنه و پخت لعاب می باشد.
گفتنی است که در این بخش مراحل مختلفی به صورت همزمان در زمینه های مونتاژ و پرداخت نیز صورت می پذیرد به همین جهت است که این مرحله را مهم ترین مرحله ی تولید کاشی می دانند.
کاشی های کف از دسته کاشی های تک پخت می باشند. هم چنین از کاشی های دیواری نیز می توان در این دسته یاد کرد. این کاشی ها با توجه به این که در لعاب و بدنه همگونی خاصی دارند به صورت تک پخت آماده می شوند.
اما در ایران فرایند تولید کاشی های دیواری به صورت دو پخت انجام می شود. چرا که بدنه به علت نیاز به خشک شدن به حرارت بیشتری احتیاج دارد و لعاب به کار رفته به درجه حرارت به نسبت پایین تری. به همین جهت این کار در دو کوره به صورت جداگانه انجام می پذیرد.
[fruitful_dbox] حتما بخوانید : هفت دلیل برای ترک خوردن کاشی کف [/fruitful_dbox]
منظور از لعاب لایه ای است شیشه ای و بسیار نازک که سطوح بدنه های سرامیکی را می پوشاند و علاوه بر محافظ از آن ها، سطحشان را بسیار سخت و شکننده می کند. لعاب های مورد استفاده در صنعت تولید کاشی و سرامیک معمولا دو دسته اند : لعاب های خام و لعاب های فریت شده که هر کدام در تولید نوع خاصی از کاشی کاربرد دارند.
در تولید کاشی کف که به مقاومت شیمیایی بالایی نیاز است از لعاب خام و در تولید کاشی دیواری که این نیاز به مراتب کمتر احساس می شود از لعاب پخته یا فریت شده استفاده می شود.
درجه بندی و بسته بندی
این مرحله شامل درجه بندی محصولات نهایی و بسته بندی جهت عرضه به بازار است که به دو روش دستی و یا اتوماتیک می تواند انجام گیرد.
مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/04/16/%d9%81%d8%b1%d8%a7%db%8c%d9%86%d8%af-%d8%aa%d9%88%d9%84%db%8c%d8%af-%da%a9%d8%a7%d8%b4%db%8c-%d9%88-%d8%b3%d8%b1%d8%a7%d9%85%db%8c%da%a9/
Sunday, April 16, 2017
فرایند تولید کاشی و سرامیک
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment