Tuesday, April 18, 2017

کمک فنر و تست خرابی آن

https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/04/komak-fanar.jpg
اغلب رانندگان در بازرسی های گاه و بی گاه از خودروی خود نسبت به تعویض لنت ترمز ، روغن اتومبیل و قطعات مصرفی از این قبیل همواره هشیار هستند. یا از سالم بودن تایر ها یا برف پاک کن ها و هر قسمت دیگر اتومبیل اطمینان حاصل می کنند. در این بین کمک فنر اتومبیل است که شاید آن گونه که باید نسبت به تست خرابی و اطمینان از سالم بودن آن اهمیت داده نمی شود.

باید توجه داشت که کمک فنر خودرو ، قسمتی از اتومبیل شماست که صحت کارکرد آن در ایمنی شما نقش به سزایی را ایفا می کند. رانندگان باید توجه کنند که در کنار چک کردن ترمز ها ، چرخ ها و ... به نحوه ی عملکرد و سالم بودن آن ها را نیز مد نظر داشته باشند.

روش هایی برای بازدید از کمک فنر و اطمینان از سالم بودن آن وجود دارد که آن ها را در سه بخش خلاصه کرده ایم. باید توجه داشته باشید که معمولا این تست ها باید هر 20000 کیلومتر کارکرد ماشین صورت پذیرد.

روش اول – دستگاه های عیب یابی

روش اول در تست کمک فنر استفاده از دستگاه های مخصوص عیب یابی می باشد. این نوع دستگاه ها در مراکز معاینه ی فنی یافت می شود.

روش دوم – بدون استفاده از دستگاه

این روش ، روشی ساده است که انجام دادن آن برای هر کسی و در هر جا امکان پذیر می باشد. این کار به این شیوه صورت می گیرد که با فشار آوردن یکی از پاهای خود در هر یک از چهار گوشه ی اتومبیل و پایین راندن اتومبیل کمک فنر مربوطه را تست می کنید.
یک پای خود را روی سپر در گوشه ی خودرو قرار می دهید و آن را به پایین می رانید هنگام بازگشت ، خودرو باید تنها یک بار به محل قبلی برگردد و نوسان و حرکت رفت و برگشتی نباید اتفاق بیفتد. اگر این نوسان صورت گرفت مشخص می شود که کمک فنر در آن ناحیه معیوب است. به ترتیب در سه طرف دیگر هم این تست را انجام می دهیم تا از سلامت هر چهار کمک فنر خودرو مطمئن شویم.

روش سوم

این روش در واقع شبیه به همان روش قبلی می باشد. به این شکل که اگر به خرابی کمک فنر خود شک کردید هنگام فشار آوردن به گوشه های ماشین ، دستتان را روی مهره ی سفت کننده ی کمک فنر قرار دهید ، در صورتی که احساس لقی نمودید به مکانیک مراجعه کنید.

[fruitful_dbox] حتما بخوانید : تولید یوک رابط فرمان در شرکت های معتبر [/fruitful_dbox]

تست کمک فنر نکته ی مهمی است که باید پس از هر 20000 کیلومتر کارکرد صورت پذیرد چرا که رانندگی با کمک فنر معیوب می تواند به قسمت ها و قطعات زیر صدمه بزند.

  1. سیبک های فرمان

  2. بلبرینگ های چرخ ها

  3. فنر ها

  4. جعبه فرمان

  5. دیفرانسیل

  6. لاستیک ها – در صورت خراب بودن کمک فنر فشار بسیار زیادی به سطح لاستیک ها وارد می شود چرا که باید بار ارتجاعی زیادی را تحمل کند.

  7. بوش های لاستیک

  8. چهار شاخ گاردان

  9. جعبه دنده یا همان گیربکس


مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/04/18/%da%a9%d9%85%da%a9-%d9%81%d9%86%d8%b1-%d9%88-%d8%aa%d8%b3%d8%aa-%d8%ae%d8%b1%d8%a7%d8%a8%db%8c-%d8%a2%d9%86/

No comments:

Post a Comment