https://hojrenama.com/wp-content/uploads/2017/04/tormoz-diski.jpg
امروزه اغلب خودرو ها به سیستم ترمز دیسکی در جلو در برخی از آنها هم در جلو و هم در عقب مجهز شده اند. نحوه ی عملکرد ترمز های دیسکی به شکلی خاص است که پیش از آن که آن را بررسی کنیم اجزای مختلف ترمز های دیسکی را بیان می کنیم.
دیسک به عنوان مهم ترین اجزا در سیستم ترمز نقش اساسی در توقف درست اتومبیل را دارد. در بررسی عملکرد ترمز های دیسکی به یکی از انواع معمول و مرسوم آن در خودرو ها که ترمز دیسکی با گیره شناور تک سیلندر نام دارد پرداخته خواهد شد.
اجزای ترمز دیسکی
- بالشتک های ترمز (لنت های ترمز)
- گیره که شامل پیستون هم می شود
- صفحه گردان که بر روی هاب سوار شده است
عملکرد ترمز های دیسکی همانند ترمز های لقمه ای دوچرخه می ماند. با این تفاوت که نقش گیره در دوچرخه که بالشتک های ترمز را بر چرخ فشار می دهد را در ترمز های دیسکی لنت ترمز انجام می دهد که بر روی صفحه گردان یا روتر به جای چرخ فشار وارد می کند. نیروی مورد نیاز برای این کار هم از طریق نیروی هیدرولیکی به جای کابل تامین می گردد. اصطکاکی بین دیسک و لنت ایجاد می شود باعث کاهش سرعت و نهایتا توقف اتومبیل می شود.

عملیات ترمز کردن را اگر به شکلی ساده بخواهیم بیان کنیم باید بگوییم که خودروی در حال حرکت دارای انرژی جنبشی می باشد و به هنگام ترمز کردن در واقع این انرژی جنبشی تبدیل به انرژی گرمایی و حرارت شده که این عمل باعث توقف کامل خودروی شما می شود.
به همین جهت است که در اکثر خودرو ها بر روی روتر ها مسیر ورود و خروج هوا برای پایین آوردن دما تعبیه شده است. ترمز های دیسکی نیز از این قاعله مستثنی نبوده و به وسیله ی چندین پره خنک می شوند. این پره ها در واقع بین دو صفحه ی دیسک واقع شده اند و با هدایت هوا به داخل دیسک سبب خنک شدن آن می شوند.
در شکل زیر می توانید شماتیک دیسک ترمز را از نمای نزدیک مشاهده فرمایید.

ترمز های با گیره شناور تک پیستونه دارای خاصیت خود تنظیمی (Self-Adjusting) است. با استفاده از همین قابلیت و Self-Centering می تواند به طور خودکار در مرکز قرار بگیرد ، از طرفی به طرف دیگر بلغزد و در هر بار ترمز گرفتن به سمت مرکز جا به جا شود. لنت در آن به دلیل اینکه هیچ فلزی برای برگرداندن آن به جای اولیه اش وجود ندارد هموار در فاصله ای بسیار نزدیک به روتر واقع شده است.
این مسئله خیلی مهم است چون پیستون موجود در ترمزها دارای قطر بیشتری نسبت به پیستون بزرگ در سیستم ترمزی است. اگر پیستون ترمزی به سمت سیلندر بازگردد یعنی فاصله بین لنت و دیسک زیاد باشد، برای سیستم ترمز نیاز به نیروی زیادی است از طرف روغن یا همان سیال که دوباره لنت ها را با دیسک درگیر کند.
[fruitful_dbox] حتما بخوانید : آشنایی با انواع گیربکس های اتوماتیک [/fruitful_dbox]
خودرو های قدیمی دارای چهار پیستون در گیره بودند. دو پیستون در هر طرف وجود داشت و بالشتک ترمز را به سمت دیسک می فشرد. این نوع طراحی تقریباً منسوخ شده است چون گیره های تک پیستونه ارزان قیمت تر و همچنین مورد اعتماد تر خواهند بود.
ترمز های اضطراری
در سیستم های ترمز دیسکی که بر روی چهار چرخ خودرو سوار است باید برای بهبود عملکرد ترمز های دیسکی از ترمز های اضطراری نیز استفاده کرد. این ترمز ها از طریق مکانیزمی جدا همانطور که از اسم آن ها پیداست در مواقع اضطراری فعال می شوند. در بسیاری از خودرو ها فعالسازی آن ها توسط کابل صورت می پذیرد.
برخی علاوه بر سیستم ترمز دیسکی دارای ترمز کاسه ای جدا نیز در عقب خودرو می باشند که معمولا از طریق کابل فعال می شود و ربطی به نیرو های هیدرولیکی ندارد.

مطلب کامل در لینک زیر بخوانید
https://hojrenama.com/2017/04/19/%d9%86%d8%ad%d9%88%d9%87-%db%8c-%d8%b9%d9%85%d9%84%da%a9%d8%b1%d8%af-%d8%aa%d8%b1%d9%85%d8%b2-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%af%db%8c%d8%b3%da%a9%db%8c/
No comments:
Post a Comment